Aanschaf & Verzorging

Aanschaf:

Een cavia kopen.

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn cavia’s  groepsdieren en voelen ze zich het beste als ze met z’n tweeën of meer zijn. Een cavia alleen kan gemakkelijk vereenzamen. Dit vereenzamen zou uiteindelijke tot een vroege dood van uw cavia kunnen leiden.

Wat gaat het worden, mannetjes (beertjes) of toch liever vrouwtjes (zeugjes)? Een veel gehoord vooroordeel is dat twee beertjes absoluut niet samen kunnen maar door mijn jaren lange ervaring weet ik inmiddels wel beter. In bijna alle gevallen dat ik twee beertjes gezamenlijk herplaatst heb is dit goed gegaan. Wel moeten er met twee mannetjes een paar spelregels in acht genomen worden. Koop geen twee volwassen beertjes die niet gezamenlijk in een hok gezeten hebben, dit gaat bijna altijd fout! Een volwassen beertje met een jong beertje (tot 6 weken oud) gaat meestal prima. Ook twee broertjes gaan prima samen maar kunnen in de pubertijd, zo rond 4 maanden wat problemen krijgen over de rangorde. Het verhaal dat twee beertjes meer geur afgeven dan twee vrouwtjes wil ik hierbij ook naar het land der fabels verwijzen. Twee vrouwtjes gaan normaal gesproken  prima samen, maar ook hier komt het af en toe voor dat het niet goed gaat.

 

Voor- en nadelen van beertjes.

Het voordeel van beertjes is dat ze over het algemeen sneller tam worden en wat aanhankelijker zijn dan zeugjes. Beertjes zijn over het algemeen genomen ook wat levendiger en nieuwsgieriger dan zeugjes.  De nadelen zijn dat twee beertjes niet in aanraking mogen komen met zeugjes, gebeurt dit toch, is de kans groot dat zelfs de beste vrienden om de dames gaan vechten.

 

Voor- en nadelen van zeugjes.

De voordelen van zeugjes zijn dat je ze ongeacht de leeftijd bijna altijd bij elkaar kunt zetten, de groep met zeugjes kun je, mits er voldoende ruimte, is ook altijd uitbreiden. De nadelen zijn dat zeugjes over het algemeen wat katterig tegen elkaar doen en ze minder snel tam worden dan beertjes.
 

Maakt de cavia een gezonde indruk?

Is hij actief, of zit hij met een gekromd ruggetje en de haren overeind zielig in een hoekje?
Zijn de uitwerpselen van de cavia goedgevormd? De keuteltjes van een cavia zijn vrij langwerpig.
Heeft de cavia geen plakkerige plekken of viezigheid om zijn anus?
Heeft de cavia een mooie gezonde glanzende vacht? De omgeving achter de oren en de onderkant van de voor- en achterpoten zijn in principe onbehaard maar  op andere plaatsen mag de cavia geen kale plekken hebben! Ziet u witte kale plekjes rond de ogen of bij het neusje of oren dan heeft de cavia schimmel. Ziet of voelt u korstjes in de vacht op het lijfje dan kan het schurft zijn.
Heeft de cavia glanzende, schone, enigszins vochtige ogen? Ingevallen, droge, of tranende ogen duiden vaak op ernstige ziektes!
De cavia mag geen plakkerige ogen en neusgaten hebben!
Is de cavia niet te mager?  Een cavia is te mager als je de afzonderlijke wervels en ribben kunt voelen.

 

Controleer de tanden

Als je dat zelf niet kunt of durft, vraag dan of de fokker of iemand uit de dierenwinkel dit even wil doen: Open voorzichtig met wijsvinger en duim de mond, als je rechtshandig bent gebruik je hierbij je rechterhand. Steun de nek van het dier langs achter zodat je met duim en wijsvinger de mond open kan maken. Met je linkerhand steun je het bekken en de achterpoten van de cavia.
Als beide snij- of knaagtanden van de bovenkaak, die van de onderkaak raken, dan staan deze tanden zoals het hoort en kan je cavia goed knagen, dat is heel erg belangrijk!! Ze mogen ook niet schuin afgesleten zijn.
Niet goed afgesleten snijtanden zijn te lang en bemoeilijken de cavia voedsel op te nemen. Dat geldt vooral als de snijtanden van de boven- en onderkaak elkaar niet raken en langs elkaar heen groeien. Vaak zijn schuin afgesleten voortanden een teken dat er met de kiezen iets mis is.

 

Ben je er van overtuigd  dat de cavia gezond is dan kun je de cavia meenemen en er jarenlang heel veel plezier aan beleven!

 

Hoe kan de cavia goed wennen?

Zet de cavia in de ingerichte kooi. (meer hierover vind je bij ‘huisvesting’, lees verder op deze pagina) Laat de cavia een paar uur met rust zodat hij aan de nieuwe omgeving en nieuwe geluiden kan wennen. Je hebt best kans dat de cavia in het begin nog wegkruipt onder het hooi. Als de cavia zich wat meer op zijn gemak voelt zal hij de kooi gaan verkennen. Let op: maak geen drukke, onverwachte bewegingen bij het hok en maak ook niet veel herrie, hier kan de cavia schrikachtig van worden. Het is ook handig om het hok niet op de grond te zetten maar wat hoger, dan komt alles niet zo bedreigend over voor de cavia. Zet de eerste weken alleen ’s nachts een huisje in de kooi zodat de cavia’s er niet bij ieder vreemd geluid in kunnen vluchten overdag. Neem de cavia enkele malen per dag uit de kooi en zet hem lekker op schoot om te knuffelen.

 

De Verzorging:

Het hok schoonmaken

Het beste is om het hok zo’n 2 keer per week te verschonen en goed schoon te maken met pure schoonmaakazijn. Hierin lost de aangekoekte urine makkelijk op. Spoel de kooi na met schoon water.
Doe een flinke laag houtvezel op de bodem zodat de urine goed geabsorbeerd kan worden. Je kunt bij cavia’s beter geen stro gebruiken omdat dit scherp kan zijn en in de voetzooltjes of oogjes kan prikken!
Hooi is heel belangrijk voor cavia’s, dit mogen ze dan ook onbeperkt hebben. Als je het hooi in een ruif doet blijft het schoon. Zorg dat er elke dag vers water in de drinkfles wordt gedaan en houd de fles schoon met een flessenborstel.

 

Vachtverzorging

De meeste caviarassen zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Cavia’s met normaal haar en rozetcavia’s hoeven  nooit gekamd of geborsteld te worden.
De vachtverzorging van langharige cavia’s vergt wat meer aandacht. Borstel vooral het achterlijf  anders kan dit gaan klitten door bijvoorbeeld stukjes hooi en zaagsel die erin achterblijven. Regelmatig borstelen is van belang. Ook kan het wel eens nodig zijn de cavia’s te knippen (bij voorkeur scheren met een tondeuse, dit is veiliger) en te wassen. Pas altijd goed op dat je niet in de huid knipt of scheert.

Wassen is bij de meeste cavia rassen niet echt nodig, alhoewel het bij langharige cavia’s wel eens nodig kan zijn. Gebruik hiervoor dan knaagdieren- of babyshampoo (prikt niet als het per ongeluk een keer in de oogjes komt) Het gemakkelijkst is om de cavia bijvoorbeeld in een teiltje te wassen. Zet de cavia in een met lauw warm water gevuld teiltje. Zorg dat er niet te veel water in zit zodat de cavia nog makkelijk met z’n kopje boven het water uitkomt. Je kunt dan met een bekertje telkens wat water over de cavia heen gieten. Cavia’s vatten heel snel kou! Zorg dus dat je de cavia goed afdroogt en/of droog föhnt met een lauwe föhn. Zet de cavia daarna in een lekkere warme omgeving! Te vaak wassen van de cavia tast de huid(vetten) aan.  Heel af en toe is wel goed!

 

De nagels

De nagels moeten zo’n drie keer per jaar geknipt worden. Kijk bij nagels knippen.
Bij cavia’s met lichte nagels is goed te zien waar het doorbloede gedeelte (‘het leven’) loopt, je kunt dan de nagel een klein stukje daarboven afknippen. Bij cavia’s met zwarte nageltjes is het erg moeilijk en kun je dat het beste door een vakkundig iemand laten doen.

 

 

Voeding

Cavia’s in het wild voeden zich bij voorkeur met gras en andere zeer vezelrijke plantendelen die betrekkelijke weinig voedingsstoffen bevatten, vandaar ook dat cavia’s in verhouding tot hun lichaamslengte een heel lange darm hebben.
Om er voor te zorgen dat de cavia lang gezond blijft en bovendien een mooie glanzende vacht heeft, is vezelrijk voedsel vereist. Dit wordt met behulp van hun snij- of knaagtanden afgeknaagd of afgebeten en aansluitend door de kiezen zorgvuldig fijngekauwd en gelijktijdig vermengd met speeksel. Daarmee begint het spijsverteringsproces, want het door de speekselklieren geproduceerde speeksel bevat belangrijke verteringsstoffen. Deze voedingswijze vereist dat de cavia heel vaak betrekkelijk kleine hoeveelheden voedsel tot zich neemt. Als het voedsel te vezelarm (en bijgevolg, vaak te zacht) is dan wordt het voedsel onvoldoende gekauwd en dus ook niet zorgvuldig vermengd met het speeksel

 

Vitamine C

Cavia’s zijn niet in staat om zelf vitamine c  aan te maken. Dat wil zeggen dat ze hun totale behoefte aan vitamine c via het voedsel op moeten nemen. Geef daarom uw cavia’s dagelijks een ruime portie verse groenten en fruit zoals: Andijvie, witlof, paprika, wortel, meloen, peer, appel, tomaat. Ben voorzichtig met koolsoorten, dat geeft vaak gasvorming in de darmen. Boerenkool kan wel in beperkte mate gegeven worden. Vitamine C tabletjes geven vaak blaasgruis bij cavia’s.
 

Hooi en Groenvoer

Hooi is heel belangrijk voor cavia’s dus daar mogen ze dan ook zoveel van eten als dat ze zelf willen. Je kunt het hooi in een ruif doen zodat het hooi schoon blijft. Er zijn  verschillende smaken hooi te koop, bijvoorbeeld paardenbloemenhooi, rozenbottelhooi en kamillehooi.
Groenvoer is heel belangrijk, hier zit vocht en vitamine C in. Het kan zijn dat cavia’s die veel groenvoer krijgen minder drinken, dit is heel normaal omdat er in groenvoer veel vocht zit (bijvoorbeeld in komkommer). Er zijn ook verschillende soorten eetbare planten die cavia’s heel erg lekker vinden, bijvoorbeeld paardenbloemen, weegbree en muntblad. Geef nooit gemaaid of afgesneden gras.

 

Het caviahok

Er zijn verschillende soorten caviakooien,  met tralies of een kooi met een plastic kap.
Aan beiden zitten voor- en nadelen. Een hok met tralies is voor de cavia leuker om tegen aan te klimmen, je kunt er gemakkelijk leuke en smakelijke dingen voor de cavia aanhangen en ze hebben goed contact met de omgeving. Wel heb je met een hok van tralies meer kans op zaagsel en hooi dat buiten de bak terechtkomt (maar ook dat valt best mee, want de bakken van tegenwoordig worden al wat hoger gemaakt). Bij een hok met plastic bak heb je dat niet, maar daar kunnen de cavia’s moeilijk tegen op klimmen en je hebt minder mogelijkheden om er dingen aan op te hangen. Ze krijgen een vertekend beeld van de omgeving en worden moeilijker tam.

 

De inrichting van het caviahok

Wat moet er allemaal in het caviahok komen te staan/hangen? Ten eerste een voerbakje. Het beste kun je daar een zwaar stenen bakje voor gebruiken dat niet  omvalt als de cavia er met zijn voorpootjes op gaat staan. Cavia’s hebben natuurlijk elke dag vers water nodig. Je kunt kiezen tussen een drinkbakje en een heel veel verschillende drinkflessen. Voordeel van een drinkfles is  dat er geen zaagsel en dergelijke in het water terecht komt.
De hooiruif: een hooiruif is erg handig, want het hooi blijft dan goed schoon.

 

Extraatjes

Verder zijn er natuurlijk heel veel extraatjes te koop, voor de handigheid of voor het plezier van je cavia’s.
Denk bijvoorbeeld aan huisjes, speelbal met belletje, hangmatten, slaapmandjes enz….

Als uw cavia in een hoekje van de kooi gaan zitten en niet levendig is, niet goed kan eten of magerder wordt, ga dan met hem naar een dierenarts die ervaring heeft met cavia’s.